ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ 1995

Δεν ήθελα να γίνω προϊόν

«Μέσα μας, όχι απ’ έξω, χρειάζεται να είμαστε ολικά αρνητές. Γιατί η άρνηση είναι που φέρνει τη δημιουργική θέση».

Ρεπορτάζ: Μικέλα ΧαρτουλάρηΟ άνθρωπος που τα λέει αυτά δεν είναι ένας περιθωριακός νέος. Είναι ένας ογδοντατετράχρονος γέροντας που ζει λιτά στη Σκιάθο, σκαλίζει τον κήπο του, περπατά ξυπόλυτος, δεν βλέπει τηλεόραση ούτε διαβάζει εφημερίδες, όμως είναι πιο ζωντανός και πιο επαναστατημένος από την πλειονότητα των σημερινών νέων. Είναι ο Ζήσης Οικονόμου, η φετινή έκπληξη στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, ένας Διαμαντής Διαμαντόπουλος της ποίησης που ανήκει στη «Γενιά του ‘30», επηρέασε καθοριστικά τον Ρίτσο και έχει μια εξηντάχρονη παρουσία στα Γράμματα –με ποιητικές συλλογές, με μελέτες και με θεατρικά έργα που μαρτυρούν όλα μια τεράστια (αλλά και κριτική) κοινωνική ευαισθησία, δεμένη με μια μεταφυσική προβληματική.

Το -ογκώδες- βιβλίο του που βραβεύθηκε, το «Χρονικό της Νέας Ευταξίας για τη Νέα Εποχή» (εκδ. ΠΟΛΥΤΥΠΟ), περιλαμβάνει ποιήματα των τεσσάρων τελευταίων χρόνων που αποτυπώνουν τη στάση του απέναντι στη ζωή και την κοσμοθεωρία του και αναμένεται η συνέχεια με έναν δεύτερο τόμο.

Ο Ζήσης Οικονόμου δεν εντάχθηκε ποτέ σε κάποιο σωματείο ή σε ομάδα, γνώριζε πλήθος κόσμου όλων των τάσεων και πολιτικών αποχρώσεων, είχε παντού φίλους, επαινέθηκε συστηματικά από την κριτική, αλλά κάποια στιγμή στις αρχές της δεκαετίας του ’50 αποτραβήχτηκε.

«Έφυγα διότι θα καταντούσα ένα προϊόν. Όποιος παραδίνεται στη δίνη της κοινωνίας, θα καταστραφεί. Είμαστε αναίσθητοι και κτηνώδεις και δεν το καταλαβαίνουμε ότι η κοινωνία είναι η κόλασή μας», έλεγε στην τηλεφωνική συζήτησή του με «ΤΑ ΝΕΑ».

«Εγώ, όντας έξω από την κοινωνία, είμαι βαθύτερα κοινωνικός και τη βλέπω πιο καλά». Και συμπληρώνει ότι η κοινωνία είναι πλέον υποχρεωμένη να καταστραφεί δημιουργικά προκειμένου να αναγεννηθεί.

Ο Ζήσης Οικονόμου ξέρει καλά ότι μπορούν να ακουστούν στραβά αυτά που λέει. Γι’ αυτό και επιμένει. «Δεν είμαι γκουρού. Ούτε ποιητής είμαι. Το προϊόν μου είναι η ποίηση». Διευκρινίζει ακόμα, ότι η φωνή του δεν είναι αιρετική αλλά «διαφορετική». Όμως «τέτοιες φωνές δεν τις δέχονται, εκτός αν διαστραφούν ή γίνουν διακοσμητικές». Μιλάει με αποφθέγματα χωρίς οργή, αλλά με πάθος. Και συνδέει το πνεύμα με την ύλη, τον άνθρωπο με το σύμπαν.

Σταχυολογούμε από τις κουβέντες του.
• Ο ελεύθερος άνθρωπος είναι μέσα μας. Αρκεί να ξυπνήσει.

• Σημασία έχει να μην είσαι σκλάβος μέσα σου. Καμία δικτατορία δεν μπορεί να καταφέρει τίποτα αν σε υποδουλώσει μόνον εξωτερικά.

• Η δημοκρατία σήμερα κουρελιάζει τον εαυτό της. Η ισηγορία των αρχαίων δεν έχει σχέση με τη σημερινή σαπίλα που πρέπει να σαρωθεί. Αλλά ποιος θα σαρώσει ποιον, όταν όλοι είναι ένοχοι.

• Η κουλτούρα είναι καταστροφή έτσι όπως την κάνουν, διότι υπνωτίζει τον άνθρωπο. Η πραγματική κουλτούρα είναι λιγοστή αλλά ποιος να την ξεθάψει.

• Η αλήθεια ξέρει και το ψέμα και το παραδέχεται. Εμείς δεν το παραδεχόμαστε. Γι’ αυτό η αλήθεια είναι άχρηστη για την κοινωνία σήμερα.

• Ούτε η γνώση ούτε η σκέψη αποτελούν εγγύηση χωρίς την αλήθεια και την αγάπη.


Τα βιβλία του

Στο ενεργητικό του έχει 24 έργα. Η πρώτη του ποιητική συλλογή είναι η «Εποποιία των αγενών μετάλλων» (1934).

Ακολουθούν: «Ο κόσμος στη δύση του», «Ανάρρωση» (1935), «Τοπία» (1936), «Η διαμονή εκείνου που έφυγε» (1937), «Η προσευχή της γης», «Το ημερολόγιο ενός ζώου» (1938), «Ωκεάνεια» (1939), «Η συνοδεία του ανέμου» (1945), «Προς τον καθαρό ουρανό» (1953), «Αίθρια Σιγή» (1976).

Παράλληλα έγραψε μελέτες όπως: «Πέρα απ’ τον παράδεισο της κοινότητας» (1938), «Η ομολογία της ταπείνωσης» (1944), «Πολιτική και πνεύμα» (1944), «Μοίρα και λόγος» και θεατρικά έργα όπως τα: «Το κάτω πάτωμα», «Νεκρή ζώνη», «Ώρα να πιείτε το τσάι σας» (1947), « Το στοιχειωμένο σπίτι», «Επιστροφή του ασώτου», « Το μακρινό ταξίδι» (1948)

Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» 11 Νοεμβρίου 1995


Η άποψή σας

Έχετε διαβάσει αναρτημένο υλικό στην ενότητα Αφιερώματα;  
Θέλετε να σχολιάσετε;  
240719103747
Παρακαλώ αντιγράψτε τον κωδικό που βλέπετε αριστερά στο κενό πεδίο
Το όνομα σας *
E-mail *
Τίτλος
Το σχόλιο σας
Παρακαλώ συμπληρώστε τα πεδία με το *

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προσβλητικά, περιέχουν δυσφημιστικό υλικό, κλπ. δεν θα αναρτώνται.

       

 
 
 
developed and powered by
think.gr